Niet verschijnen op een afspraak (No-Show)
Huisartsenzorg valt onder de verzekering, maar is niet gratis. Helaas komt het regelmatig voor dat mensen niet op een afspraak verschijnen. Dit vergoedt de verzekering niet.
Indien u niet komt of korter dan 24 uur van tevoren af belt, sturen wij een factuur. Een enkel consult kost 15 euro, een dubbel consult 30 euro.
Dit geldt voor alle afspraken bij al onze medewerkers; huisarts, assistente en praktijkondersteuners Somatiek en GGZ. Voor afspraken bij de praktijkondersteuners (POH Somatiek en POH GGZ) rekenen wij standaard een dubbel consult.
Het kan altijd gebeuren dat u de afspraak niet kunt of wilt door laten gaan.
Meldt dit dan uiterlijk 24 uur van tevoren (maandag t/m vrijdag) telefonisch bij de assistente. De afspraak wordt dan uit onze agenda verwijderd. Er wordt dan natuurlijk géén No-Show-tarief berekend. Zo kunnen wij een andere patiënt op uw afspraaktijd plannen.
Omgang met elkaar
De medewerkers van onze huisartsenpraktijk doen er alles aan om u zorgvuldig en goed te helpen. Soms worden zij hierin gehinderd doordat patiënten verbaal dreigend zijn of zelfs fysiek agressief zijn. Agressief gedrag is onacceptabel. In onze praktijk gelden de volgende huisregels:
- Alle medewerkers van onze huisartsenpraktijkpraktijk moeten met respect behandeld worden.
- Geen enkele vorm van verbale of fysieke agressie is acceptabel. Bij verbale agressie kunt u denken aan schelden, dreigen of schreeuwen. Fysieke agressie betekent elke ongewenste vorm van aanraking, zoals duwen, trekken of slaan. Ook slaan of schoppen tegen meubilair of muren/deuren/ramen vallen onder fysieke agressie.
- Een patiënt wordt altijd aangesproken indien zijn gedrag niet acceptabel is. Dit kan mondeling of schriftelijk gebeuren. Tevens wordt er altijd een notitie in het dossier gemaakt.
- We verwachten dat een patient die zich agressief gedragen heeft, excuus maakt aan de betrokken medewerker.
- Een patiënt die zich verbaal agressief gedraagt, krijgt een ‘gele kaart’.
- Indien een patiënt zich nog zich nogmaals agressief gedraagt, wordt hij uitgenodigd voor een gesprek bij de huisarts. Verslag van dit gesprek komt in het dossier.
- Bij herhaaldelijke verbale agressie, waarbij de patiënt zowel mondeling als schriftelijk hierop aangesproken is doch zijn gedrag niet verbetert, kan de huisarts de behandelrelatie beëindigen.
- Bij fysieke agressie zegt de huisarts de behandelrelatie op. Hier hoeft geen waarschuwing aan vooraf te zijn gegaan.
- Opzeggen van de behandelrelatie geschiedt schriftelijk en de patiënt krijgt hierna 2 weken de tijd om zich bij een andere huisarts in te schrijven. De huisarts van onze praktijk zal hier indien nodig behulpzaam in zijn. In de overgangsperiode blijft de patiënt ingeschreven en kan hij een beroep doen op medische hulp. De huisarts kan in de overgangsperiode echter één van de andere huisartsenpraktijken vragen de zorgvraag over te nemen om medewerkers en zichzelf in bescherming te nemen.
- Bij ernstige verbale en alle vormen van fysieke agressie wordt aangifte gedaan bij de politie.
- Kosten door beschadiging van de inventaris worden op de dader verhaald.